Project

Ex Scuola nautica_Giorgio Cini Foundation

arrow down
Location
Isola di San Giorgio, Venice | Italy
Planner
Francesca Salatin – Ufficio tecnico Fondazione Cini. Progetto realizzato dal Provveditorato alle opere Pubbliche
Ph
Alessandra Bello
System
FerroFinestra W75 TB

Commissioned by Vittorio Cini in the 1950s for the redevelopment project of the Island of San Giorgio, the Nautical School was created as an amalgamation of different buildings held together by a long window overlooking the Venice Lagoon. Abandoned in the 2000s, the former School is the focus of a restoration project developed by the Cini Foundation that involved the roof and the windows. Originally, the building showed wooden and iron-window frames, a solution adopted for the wide glazed hallway and found in all new construction projects on the island: probably in the early 1990s these were replaced with aluminum frames of a different geometry, which were then heavily deteriorated.

In the redevelopment of the building it was therefore decided to employ a solution in FerroFinestra Ottostumm | Mogs that would evoke the technology originally used, ensure adequate insulation and enhance the relationship with the extraordinary context of the city of Venice.

The specific system selected was the best-performing system, the FerroFinestra W75 thermal break system, which made it possible to keep the visual dimensions of the frames to a minimal extent, guaranteeing a facade elevation that is authentically faithful to the original iron windows.

Projects realized with this system